Hubnutí a důležist proteinů

13.01.2012 12:29

Proteiny (bílkoviny) se řadí společně s tuky a sacharidy mezi základní živiny. Zatímco sacharidy a tuky dodávají tělu energii, bílkoviny mají pro organizmus funkci stavební.

proteiny

Poskytují základní stavební materiál pro růst a vývoj živé hmoty, účastní se tvorby hormonů, nebo plní transportní funkce při přenosu některých látek. Hlavní důvod pro suplementaci proteiny je, že podporují nárůst kvalitní svalové hmoty a dodávají živiny svalům pro jejich kvalitnější regeneraci.

Jedním z důvodů, proč jsou proteiny v procesu hubnutí nepostradatelnou živinou, je, že se stává stěžejní z hlediska udržení aktivní svalové hmoty. Tato svalová hmota zajistí rychlejší metabolismus a efektivnější spalování tukové hmoty. Svalová hmota totiž spaluje energii i v době, kdy žádnou fyzickou aktivitu nevykonáváte. Takže čím více svalové hmoty máte, tím více energie během dne spálíte. Proto je vhodné navýšit příjem kvalitních bílkovin. Jejich nejvhodnějším zdrojem jsou proteinové přípravky s vysokým obsahem bílkovin z nejkvalitnějších zdrojů. Využijte pomoc těch nejkvalitnějších pomocníků: 100% Whey Protein, CFM Whey Protein Isolate, World No.1, Whey Protein Actions 85 nebo před spaním Night Effective Protein.

Druhým důvodem, proč je vhodné při redukci hmotnosti zařadit do jídelníčku proteiny, je, že jejich hlavním posláním je na rozdíl od tuků a sacharidů dodávat stavební látky a ne zdroje energie. Proto je vhodné užívat pozdě odpoledne a večer převážně bílkoviny. V případě sacharidových jídel přijmete energii, která je buď čerpána na fyzickou aktivitu, nebo je uložena do tukových zásob. A jelikož pozdě odpoledne a večer již fyzickou aktivitu většinou nevykonáváme, uloží se téměř veškerá energie ze sacharidových jídel přijatých pozdě odpoledne nebo večer do tukových rezerv. Proto se v případě redukce hmotnosti doporučuje nahradit sacharidy v odpoledních a večerních jídlech zeleninou a proteiny – kuřecím či krůtím masem, sýrem cottage, rybou, či koktejlem z kvalitního proteinu. Mezi ty nejvhodnější patří ty s vysokým obsahem proteinu: 100% Whey Protein, CFM Whey Protein Isolate, World No.1, Whey Protein Actions 85.

protein hydrolized

Jaké máme pro Vás doporučení?

Za sebe říkám, že nejvíce vám pomůže čtení etiket na obalech výrobků. Toto tvrzení se na první pohled zdá být naprosto logické, ale ruku na srdce, děláte to vždy? Anebo spíše dáte na rady přátel a spokojíte se s doporučením, že jim to pomohlo…
Je osobní věcí každého, co dělá a jak. Chci poukázat na problém současnosti, který se týká všech. Obecné populace i sportovců, přičemž v dané záležitosti je jedno, jestli se sportem živí, nebo prostě trénují jen tak pro své zdraví a dobrý pocit.

Předmětem problémů a mnoha omylů jsou proteiny (bílkoviny), které jedí všichni. Ať v běžné stravě, nebo prostřednictvím doplňků. Bílkoviny jsou základním stavebním prvkem živých organizmů, bez nichž nemůžeme existovat. V organizmu se štěpí na aminokyseliny a v krvi je udržována jejich určitá stálá hladina. Mají několik důležitých funkcí jako např. stavební, transportní, skladovací, zajišťují pohyb, ochranu i obranu, mají schopnost řídící, katalitickou i regulační. To všechno bílkoviny dokážou. Bohužel náš organismus je neukládá do zásob jako cukry a tuky.

Já se zde chci zmínit o látce, která bílkoviny zastupuje a stala se hitem několika posledních let a dnes je díky svým účinkům hojně využívána ve výživě celé populace včetně dětí. Používá se také jako doplněk stravy sportovců nebo např. v kosmetickém průmyslu, zejména v dermatologii.             

Je to Syrovátka – sérum, které vzniká po odstranění kaseinu z mléka. Bílkoviny Syrovátky mohou mít za určitých okolností blahodárné účinky na lidský organizmus. Jsou snadno stravitelné a obsah esenciálních (nezbytných) aminokyselin v nich splňuje požadavky na pokrytí jejich denní potřeby pro člověka.

Co Syrovátka umí?                                                                                  
Syrovátka pomáhá např. odvádět toxické látky z těla, podporuje peristaltiku (pozvolný rytmický pohyb) střev, tvorbu střevní mikroflóry, hydrataci pokožky, je vhodná při snížené imunitě organizmu, proti zánětům žaludku a střev. Proteiny syrovátky jsou vhodné i pro dietní režimy atd.      

A jak funguje Syrovátka ve sportovní výživě?
Samozřejmě, že předcházející text platí i pro sportovce. Ale právě oni využívají různých forem syrovátkových koncentrátů pro svoji činnost za účelem dosažení vyšších cílů. Bohužel mnohdy se jejich snažení míjí účinkem, protože používají výrobky, které zdaleka nemohou naplnit jejich očekávání. A jsme u toho čtení etiket…

Problém je v koncentraci stěžejních látek v daném produktu. Při získávání syrovátky se totiž postupuje tak, že mléko srazíte, čímž získáte tuhou hmotu (kasein) a tekutou část (mléčné sérum), což je v podstatě syrovátka. Bohužel takový extrakt obsahuje pouze 12% bílkovin a více než 60% laktózy (mléčného cukru, na který - obzvláště přijmete-li ji ve větším množství - může reagovat vaše tělo zažívacími potížemi). A jsme u jádra věci. Koupíte-li si totiž výrobek, který neobsahuje alespoň 65% bílkovin, nebude mít vaše snažení očekávanou odezvu. Pokud se nesetkáte s již zmíněnými potížemi svého zažívacího traktu. Mnohdy také obsahují podobné produkty velké množství laktózy a výrobci je propagují jako kompromis mezi tzv. „sachariďákem“ a Proteinem. V takovém případě bych byl obzvláště opatrný, protože laktóza zcela jistě není vhodným zdrojem sacharidů pro doplnění energie. V tzv. Gainerech jsou hlavními zdroji sacharidů na doplňování energie glukóza a maltodextrin. Proto, jestli chcete mít kvalitní proteinový přípravek, měli byste se na jeho etiketě dočíst, že syrovátka byla získána tzv. formou CFM (cross – flow microfiltration) - CFM Whey Protein Isolate, anebo, že je to syrovátkový izolát – tedy hydrolyzovaná syrovátka, získaná iontovou výměnou - World No.1. Takové produkty jsou zárukou úspěchu. Pak už bude záležet jen na kvalitě vašeho jídelníčku a jak dokážete užívané suplementy zapracovat do své stravy a tréninkového úsilí.